INDIANIE.net
Oficjalne forum

Kosz - Atak w tej samej sekundzie.

Molph - 2008-01-01, 14:02
Temat postu: Atak w tej samej sekundzie.
Podczas ataku na osobę, gdy dwoje lub więcej graczy zaatakują go w tej samej sekundzie wtedy pojawia się błąd, a mianowicie: obrażenia które zadają gracze którzy uderzą w tej pechowej sekundzie są takie same, co utrudnia zabicie gracza, ponieważ oboje atakujemy od jego max hp.
Pisałem pw do Siva jednak nie dostałem odp, na menelach nasz ADMIN również nie odpisał, może tutaj odpiszesz SiVo?
Ten błąd jest wkurzający bo uciekają bronie :/
Da się go w ogóle naprawić?
Pozdrawiam.

SiVo - 2008-01-01, 19:43

z tym może być troche problem... ponieważ w przyrodzie nie ma żadnej losowości (a przynajmniej w programowaniu ;)), i trzeba używać generatora liczb PSEUDOlosowych, który według powszechnej praktyki jest inicjowany czasem liczonym właśnie w sekundach, to niestety, ale w jednej sekundzie taki generator zwraca takie same "losowe" liczby... co do obrażeń to są podobne, ponieważ większość z was ma raczej zbliżone bronie i statystyki, a element losowy wtedy jest identyczny, więc występują tylko drobne różnice w obrażeniach etc.
a co do tego, że życie jest na takim samym poziomie... no niestety tu też jest problem, bo osoba atakująca jako druga dostaje dane (ilość życia etc) zanim do bazy zostaną zapisane dane z poprzedniego ataku... spróbuje pokombinować coś z blokowaniem bazy na czas walki, ale problem narazie wydaje się być troche złożony....
pzdr

SiVo - 2008-01-05, 15:30

dobra, sytuacja chyba już jest pod kontrolą :) teraz teoretycznie nei ma już szans na atak w tej samej sekundzie, bo zrobiłem drobne blokowanie, że jeden gracz nie może być częśćiej atakowany niż co 2 sekundy (więc w jednej już odpada ;P)
Holigula_Mixrus - 2008-01-05, 15:31

Ok to zamykam;]