INDIANIE.net
Oficjalne forum

Propozycje - Dwa nowe rodzaje biernego zarobku obok płukania złota.

Old_Shatterhand - 2008-07-25, 10:42
Temat postu: Dwa nowe rodzaje biernego zarobku obok płukania złota.
Jeśli SiVo zgodzi się na jakąkolwiek zmianę w grze dotyczącą itemów będzie oczywiście potrzeba więcej złota. Pomyślałem o tym w nocy. ;)
Otóż proponuję wprowadzić dwa nowe źródła zarobku (tym razem w naturze).
Zbieractwo dawałoby korzonki, które odnawiają życie.
Rybołówstwo dawałoby ryby, które odnawiają energię.

I jeszcze jedna zasadnicza zmiana:
Płukanie złota zależy od siły, nie od lvlu.
Zbieractwo zależy od obrony, nie od lvlu.
Rybołówstwo zależy od zręczności, nie od lvlu.

W ten sposób polowanie stałoby się realnym źródłem zarobku, dzięki czemu można pomyśleć o nowych itemach. Liczę na poparcie.

mietek3 - 2008-07-25, 10:50

Wg. mnie napewno by sie przydało to rybołustwo albo wogóle coś z czego możnaby pozyskiwać energie,Mam taki pomysł żeby można było kupić u kramarza słoiki i byłyby 1litr 2litry i pod płukaniem złota byłoby słoiki.I tam byłoby od 1h do 4h (sachem do 8h) napełnij słoiki.
lub napij się wody i lista ile wody sie napić 0.1 litra to 10 energi litr to 100 energi,
w indeksie byłoby napełniłeś słoiki:2litry

To wg. mnie ale niewiem co w myślicie

Molph - 2008-07-25, 10:53
Temat postu: Re: Dwa nowe rodzaje biernego zarobku obok płukania złota.
Old_Shatterhand napisa³/a:

I jeszcze jedna zasadnicza zmiana:
Płukanie złota zależy od siły, nie od lvlu.
Zbieractwo zależy od obrony, nie od lvlu.
Rybołówstwo zależy od zręczności, nie od lvlu.

To mi siÄ™ bardzo podoba :)

Można również ułatwić sprzedasz ekwipunku, na niskim lvl-u wpada go dużo, jednak nie wszystko można sprzedać, również dobre udogodnienie dla początkujących.

Bambero - 2008-07-25, 11:04

mi tez sie to bardzo podoba :-D
Old_Shatterhand - 2008-07-25, 11:08

W ten sposób wytworzyły by się pseudo profesje. Jedni byliby dobrymi rybakami, inni zbieraczami, albo poszukiwaczami złota.
Molph - 2008-07-25, 11:35

Można jeszcze wprowadzić dodatkowe doświadczenie za pracę i po otrzymaniu określonego doświadczenia dostawało by się coś (do omówienia co).
Gra była by ciekawsza co przyciągnęło by więcej graczy.
Jak SiVo znajdzie czas, mógłby wprowadzić w życie te pomysły...

Old_Shatterhand - 2008-07-25, 11:38

Albo jeszcze jedno miejsce na itemy i jeszcze więcej bagna. xD Np. do rybołówstwa: dzida, wędka, sieć itd. xD Jak ktoś ma kontakt z SiVo niech mu powie, żeby przed włączeniem forum wypił coś mocnego i siadł głęboko w fotelu... ;]
Yamakasi - 2008-07-25, 21:42

mietek3 napisa³/a:
Wg. mnie napewno by sie przydało to rybołustwo albo wogóle coś z czego możnaby pozyskiwać energie,Mam taki pomysł żeby można było kupić u kramarza słoiki i byłyby 1litr 2litry i pod płukaniem złota byłoby słoiki.I tam byłoby od 1h do 4h (sachem do 8h) napełnij słoiki.

tak, tak. A pozniej jeszcze zeby mozna było mikrofalówke kupić. Kuchenkę, lodówke.

Ogólnie pomysł fajny i podoba mi się.

dzako - 2008-07-25, 21:46

Albo jeszcze jedno miejsce na itemy i jeszcze więcej bagna. xD Np. do rybołówstwa: dzida, wędka, sieć itd. xD Jak ktoś ma kontakt z SiVo niech mu powie, żeby przed włączeniem forum wypił coś mocnego i siadł głęboko w fotelu... ;]

Ty historyk widziałes na filmach zeby indianie łowili ryby wędką i sieciami ? i żeby je w ogóle łowili ? ja nic o tym nie wiem ze indianie polowali z dzidami na ryby :cry:

Old_Shatterhand - 2008-07-25, 21:53

Właśnie, że dzidami... O wędce i sieciach wśród nich nie słyszałem, ale nie słyszałem również np. o białych bizonach lub o tym, żeby Indianie polowali na skorpiony czy kojoty... To gra w końcu.
dzako - 2008-07-25, 21:57

jak to ma byc gra to nie wymyślaj za dużo , gra jest ok i tak ma zostac czy ci sie to podoba czy nie , zmiany to mozesz sobie robic w swojej grze :-P
masz jakieś dziwne zboczenie bo pewnie grałes w inną gre co były jakieś dodatkowe bronie czy coś tam , będę sie powtarzać ale taka prawda :
ta gra ma chyba ponad 2 lata i jakoś sie nie znudziła niektórym graczom a tobie juz od poczatku nic nie pasuje :evil:
uspokój sie bo nie jesteś u siebie

I moze wyjdziesz z urlopu ?

wafal - 2008-07-27, 11:39

Dla mnie pomysł bardzo dobry ;) W ankiecie tylko źle zaznaczyłem, bo wziąłem nie zależne od stat, ale po dłuższym zastanowieniu powinno być to zależne od statystyk postaci ;)
Old_Shatterhand - 2008-07-28, 16:51

Czegoś nie rozumiem. Kto jest tu u siebie a kto nie?... Ajmarowie + reszta bandy modów i adminów jest u siebie, a Chiricauha i inni nie?...

[ Dodano: 2008-07-28, 19:49 ]
Pytam!...

[ Dodano: 2008-07-28, 22:58 ]
Gdybym miał porównywać tę grę do innych przeglądarkowych to tylko pod względem porządku, a tutaj jest on bardzo kiepski.
Ale tobie chodzi pewnie o to, że niby porównuję np. do WoWa czy Dungeon Siege, albo może jeszcze Gothica... xD

Holigula_Mixrus - 2008-08-03, 13:24

Pomysł bardzi dobry i wart zrealizowania go;] Jesli SiVo sam tego tematu nie przeczyta, to sama mu podam link by się zapoznał;] Byleby dalej były takie pomysły rzucane;]
Old_Shatterhand - 2008-08-10, 12:15

Postaraj się HM. :) Fajnie by było zbierać sobie takie zaopatrzenie na polowanie. Oczywiście w grę wchodzi również wylatywanie żywności ze zwierząt, tyle że bez natychmiastowej konsumpcji.
PS. Gdzie ten SiVo???

Molph - 2008-08-10, 12:51

PS. Gdzie ten SiVo???

Na wakacjach ;P
Słyszałem, że na wakacjach miał mieć neta ale jakoś go tu nie widać :/
A dobrze by było jak by pomysł był szybko zrealizowany, bo nie mam złota :((

Old_Shatterhand - 2008-08-10, 15:00

A co? Ty jesteÅ› za??? xD Nie uwierze...
SiVo - 2008-08-13, 11:09

w sumie pomysł całkiem niezły :) a niestety z netem na mazurach nie bardzo wyszło :(
Old_Shatterhand - 2008-08-13, 11:22

Więc można mówić już o wprowadzeniu go w życie? ^^
SiVo - 2008-08-23, 21:59

pomysł jest już prawie cały zrealizowany....
prosze tylko jeszcze o propozycje jakie mają być zależności/wpływ zaproponowanych statystyk (złoto-siła, zioła-obrona, ryby-zręczność) na "wydajność" pracy :)
narazie testuje to że wszystko zależy od lvlu (tak jak obecnie złoto), ale staty wydają mi się niezłym pomysłem.

Old_Shatterhand - 2008-08-24, 13:26

Super. ;) Hmm... Wydajność mogła by być 2x mniejsza niż obecna na lvl. Przykładowo: 20 lvl daje średnio 300 złota to 20 siły daje 150. Itd.
napoleon12 - 2008-08-24, 15:50

to bedzie tak jak z płukaniem prze 8h 17 lvlowiec wypłucze 1k złota co to jest
Old_Shatterhand - 2008-08-24, 16:05

No to równo z lvlem. Będzie się zarabiać nieco więcej. SiVo zrób też tak by można było sprzedawać zioła i ryby na bazarze. ;)
luchu - 2008-09-03, 10:10

Propozycja:

1) Może dało by się wprowadzić, żeby można było przerwać pracę? Sposób jaki jest teraz daje nie małą możliwość pomyłki/przeoczenia w rodzaju wybieranej pracy (lub czasu jej trwania). Wtedy zysk w przypadku przerwania pracy mógłby być np. za godziny w pełni przepracowane (żeby nie było tak, że za pomyłki w ogóle się nie płaci).

2) Albo wprowadzić możliwość zmiany pracy w trakcie jej wykonywania.
Np. poszedłem zbierać zioła na 8h. W trakcie (np. po 3h i 23 min.) zmieniam pracę na płukanie złota lub rybki. Itd. Po zakończeniu pracy dostawało by się trochę ziół ryb i/lub złota. Oczywiście w zależności od czasu przeznaczonego na poszczególne czynności.

piropusz - 2008-09-03, 14:04

jak najbardziej popieram lecha uwazam ze jest to potrzebne w razie pomyłki mozna bedzie wyjśc wczesniej jednoczesnie nic na tym nie tracąc :->
Holigula_Mixrus - 2008-09-03, 14:12

Hmmm nie wiem czy nie byłoby przy tym wiele roboty i itp... Nie znam się na tym jeszcze... Potem jeszcze coś napisze jak coś sprawdze...
luchu - 2008-09-03, 14:13

piropusz napisa³/a:
jak najbardziej popieram lecha uwazam ze jest to potrzebne w razie pomyłki mozna bedzie wyjśc wczesniej jednoczesnie nic na tym nie tracąc :->

Nie, no. trochę się straci, bo jak będziesz płukał np 1h 47 minut to dstaniesz złota tylko za tą jedną w pełni przepracowaną godzinę.

[ Dodano: 2008-09-03, 14:17 ]
Holigula_Mixrus napisa³/a:
Hmmm nie wiem czy nie byłoby przy tym wiele roboty i itp... Nie znam się na tym jeszcze... Potem jeszcze coś napisze jak coś sprawdze...

Jeśli z propozycją nr 2 było by zbyt dużo roboty, to może przynajmniej tą pierwszą by się dało wprowadzić.

Ukryty_Samuraj - 2008-09-10, 22:01

luchu napisa³/a:

1) Może dało by się wprowadzić, żeby można było przerwać pracę? Sposób jaki jest teraz daje nie małą możliwość pomyłki/przeoczenia w rodzaju wybieranej pracy (lub czasu jej trwania). Wtedy zysk w przypadku przerwania pracy mógłby być np. za godziny w pełni przepracowane (żeby nie było tak, że za pomyłki w ogóle się nie płaci).

Pomysł świetny - ale jak przerywasz prace to nie dostajesz wynagrodzenia.

luchu napisa³/a:
2) Albo wprowadzić możliwość zmiany pracy w trakcie jej wykonywania.
Np. poszedłem zbierać zioła na 8h. W trakcie (np. po 3h i 23 min.) zmieniam pracę na płukanie złota lub rybki. Itd. Po zakończeniu pracy dostawało by się trochę ziół ryb i/lub złota. Oczywiście w zależności od czasu przeznaczonego na poszczególne czynności.

Jak wyżej. Tak, ale przy zmianie pracy nie dostajesz wynagrodzenia za poprzednią, tylko za to co właśnie zaczniesz.

Tyleq - 2008-09-10, 22:42

A co byście powiedziali na coś takiego, że np. co lvl można rozbudować Pracę o 10 minut ?? Dajmy na to że możnaby rozbudowywać od 5 poziomu, ponieważ wtedy wychodzi się na arenę, tak więc na 20lvl'u byłoby 15lvl'i x 10 minut = 2,5h
Tak więc na 20 lvl'u możnaby płukać złoto 10,5h

Mam nadzieję że zrozumieliście o co mi chodzi

Holigula_Mixrus - 2008-09-11, 06:57

Tyleq napisa³/a:
A co byście powiedziali na coś takiego, że np. co lvl można rozbudować Pracę o 10 minut ?? Dajmy na to że możnaby rozbudowywać od 5 poziomu, ponieważ wtedy wychodzi się na arenę, tak więc na 20lvl'u byłoby 15lvl'i x 10 minut = 2,5h
Tak więc na 20 lvl'u możnaby płukać złoto 10,5h

Jestem za nie... 8h to i tak dużo...

Tyleq - 2008-09-11, 11:42

nie, to nie jest dużo, a jak nie masz czasu na grę to się nie wypowiadaj ;) Wkurza mnie to że jak np. o 22 dam se płukanie na 8h to muszę wstać o 6 ;/ A tak to bym mógł se jeszcze troche pospać (pewnie nie tylko mnie to wkurza)
GOJK - 2008-09-11, 13:44

a czy ktoś ci każe płukać mi sie niechce wstawać o 6.00 więc nie płucze proste;]
Holigula_Mixrus - 2008-09-11, 14:43

No właśnie... Ja nie wstane wiec na noc idę do tipi... Jak będzie dłuższe płukanie to ludzie zamiast do tipi będa na płukanie chodzić... szczególnie jesli zostanie wprowadzone to, że będzie można przerwać robotę...

Jestem stanowczo za nie!

wafal - 2008-09-11, 14:54

A ja jestem za, tyle że z pewnym ograniczeniem... Zaraz po wyjściu z tipi nie możemy iśc płukać - dla sachemów 5 minut, a dla zwykłych 10 minut... Bo tak jak ludzie piszą... 8h to za mało... A te 10 minut na poziom pomoże.