INDIANIE.net Strona G³ówna INDIANIE.net
Oficjalne forum

FAQFAQ  SzukajSzukaj  U¿ytkownicyU¿ytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastêpny temat
Żony
Autor Wiadomo¶æ
Ukryty_Samuraj
[Usuniêty]

Wys³any: 2007-04-06, 18:00   

A według mnie to coś masz do Nani... Jakiś uraz czy co?

silya_88
[Usuniêty]

Wys³any: 2007-04-06, 19:41   

Nani napisa³/a:
Taran, tutaj k a ż d y gracz jest mężczyzną ;) Wyobrażasz sobie Indiankę polującą i walczącą?

Ja się nie zgadzam na bycie mężczyzna. Przyzwyczaiłam sie przez 19 lat do mojej płci:P i wyobrażam sobie indiankę polującą i walczącą. Trzeba się sprzeciwiać stereotypom. Kobieta ma prawo do wykonywania każdego zawodu. Są już strongwoman, górniczki, strażaczki, a nawet biznesswoman choć kobieta według stereotypów nie nadaje się do interesów. Kobieta może polować ;-) . Wybacz Nani, ale tu się z Tobą niezgadzam

Holigula_Mixrus 

Nick w grze: Holigula_Mixrus
PlemiÄ™: Brudne Stopy
Do³±czy³a: 21 Mar 2007
Sk±d: Å»arki Letnisko
Wys³any: 2007-04-06, 19:49   

Zgadzam się silya_88 ja też nie chce zmieniac płci.

1. Moderator nie nabija wpisów - moderator ma wiele do przekazania.
2. Moderator nie myli siÄ™ - moderator ma inne zdanie.
3. Moderator nie obija siÄ™ - moderator czuwa.
4. Moderator nie rozmywa tematu - moderator przypomina o innych ważnych sprawach.
5. Moderator nie obraża innych - moderator dobitnie zwraca uwagę.
6. Moderator nie flooduje - moderator ekspresywnie wyraża swoje myśli.
7. Moderator nie wykłóca się - moderator szkoli userów.
8. Moderator nie porusza głupich tematów - moderator sprawdza czujność userów.
9. Kto przychodzi ze swoimi przekonaniami - wychodzi z przekonaniami moderatora.
10. Szanuj moda swego - możesz mieć gorszego.

frytka 
MoBika

Nick w grze: fryta
Do³±czy³a: 26 Pa¼ 2006
Sk±d: Kraków.
Wys³any: 2007-04-06, 19:53   

ja też wole być kobietą w grze :)
i wtedy jak by się komuś chciało to kobiety miały by inne bronie i inne obrony....

Holigula_Mixrus 

Wys³any: 2007-04-06, 20:00   

Własnie o to mi chodzi by indianki miały nieco inne opcje i rzeczy gra byłaby ciekawsza i trudniejsza(przynajmniej na poczatku)
A jesli chodzi o wypowiedź czy ja do nani mam jakąs nie wiem jak to wyrazic... to mówiue, ze nie

4. Moderator nie rozmywa tematu - moderator przypomina o innych ważnych sprawach.
9. Kto przychodzi ze swoimi przekonaniami - wychodzi z przekonaniami moderatora.

Nani
[Usuniêty]

Wys³any: 2007-04-06, 22:05   

Holigula_Mixrus napisa³/a:
czy ja do nani mam jakąs nie wiem jak to wyrazic... to mówiue, ze nie

Nie wiem o co chodzi, ale mniejsza z tym. Chcę byc otwarta na nowe propozycję wiec moze macie rację. Indianki powinny mieć więcej opcji, ale nie zgadzams się, że powinny walczyć i polować. Tak sie składa, że ja też jestem dziewczyną a jednak ten pomysł mi sie nie podoba. Teraz jest inaczej, ale wśród Indian nie było kobiet wojowników ani kobiet wodzów (z nielicznymi przypadkami o których czytałam, ale tamte kobiety sytuacja zmusiał do sięgniecia po broń). I mężczyzna i kobieta mieli w plemieniu okreslone funkcje i nie można stawiać ich na równi z mężczyznami. Nie mówię, że kobiety błły gorsze. U Irokezów np. kobiety miały bardzo wysoki status społeczny i to one wybierały rade plemienną. Źle mnie zrozumieliście. Nie m y jesteśmy mężczyznami, ale g r a m y Indianami mężczyznami. Kobiety mają byc dodatkiem. Moze w oprzyszlosci nada im się więcej funkcji, ale na razie stańmy na tym.

silya_88
[Usuniêty]

Wys³any: 2007-04-08, 11:30   

Nani napisa³/a:
Źle mnie zrozumieliście. Nie m y jesteśmy mężczyznami, ale g r a m y Indianami mężczyznami. Kobiety mają byc dodatkiem. Moze w oprzyszlosci nada im się więcej funkcji, ale na razie stańmy na tym.

Ja dalej mam zamiar być kobietą. to tylko gra, nie musimy trzymać się tak realiów. Poza tym bronię równouprawnienia, mimo, że kultura indian nakazywała kobietom prace hm... "domowe" to kobiety na przestrzeni tysiącleci udowodniły, że potrafią wykonać każdą męską pracę, a polowania tez nie stanowiłyby dla nich problemu, gdyby nie ograniczała ich tendencja.

Nani
[Usuniêty]

Wys³any: 2007-04-08, 19:58   

silya_88 napisa³/a:
nie musimy trzymać się tak realiów.

Musieć, nie musimy, ale to gra o Indianach i przynajmniej do pewnego stopnia nalezy trzymać się indiańskiej rzeczywistości.

I nie broń tak równouprawnienia, bo teraz są zupełnie inne czasu, inna kultura i zwyczaje odmienne od kultury rdzennych Amerykanów. I nie chodzi o to, że kobiety były gorsze, ale spełniały zupełnie inne funkcje, równie ważne. Czytałam kiedyś jak pewien stary Indianin wyznał, że gdy był młody uważał kobiety za słabe bo zajmowały się domem i dziećmi w czasie gdy mężczyźni polowali i walczyli. Teraz jednak gdy jest słaby i stary jego żona wciąż jest pełna sił i nie ugina się pod ciężarem trudnych prac domowych. ,,Kobieta jest silna, silniejsza od mężczyzny" - powiedział. To nie bło do końca tak, że słaba płeć uważana była za gorszą.

Na koniec dodam, że jeśli chciałabyś podzielić postacie z gry na kobiety i mężczyzn byłaby to pierwsza indianie.net rewolucja. Ponieważ kobiety spełniały inne funkcje zamiast poluj byłoby gotuj, zamiast idź na wyprawę wprowadzono by idź o lasu poszukać jagód itp. A gdybyśmy już mieli ów podział ktoś zapewne rzuciłby pomysł z wprowadzeniem małżeństw. Do czego to poprowadzi? Po to wymyśliłam wprowadzenie żon dla Indian by mieli w nich pomoc, szybciej odzyskiwali energię i w inwestycjach zbierali większe zyski. Nie chodzi o samo słowo ,kobieta" lecz o zysk płynacy z ,,zainwestowania" w żonę.

Holigula_Mixrus 

Wys³any: 2007-04-08, 20:08   

Nani źle zrozumiałas kobiety tez by chodziły na polowania i miałyby takie same funkcje ka mężczyźni. Chodzi nam o to, że kobiety robiłyby cos z stylu mikstur.Gdy jest ranna to nie musiała by i.ść do szamana ale by wypiła taką miksture oczywiście żeby coś takiego przyrzadzic trzeba mniec jakis tam lvl np 17 i by to ja kosztowało i czasu i pieniedzy.

Nie chodzi nam by wszystko zmieniać ale dodać funkcje małzeństwa. Nani ty strasznie trzymasz sie realiów i to przez nie gra staje się nudna przynajmniej dla mnie.

Nani
[Usuniêty]

Wys³any: 2007-04-08, 20:23   

Nadając kobietom identyczne funckje co mężczyznom zatracamy ideę tej gry. Jedyny przypadek z historii jaki znam gdy kobiety walczyły z mężczyznami zdarzył się wokresie wczesnej kolonizacji Ameryki przez Hiszpanie i Portugalię. Indianie z pewnego plemienia zostali wybici prawie, ze do nogi dlatego kobiety chwyciły za broń i walczyły u boku mężów. Pomysł o wprowadzeniu żon dla Indian w tej grze wziął się ze względów czysto ekonomicznych, nie chciałam wprowadzać podziałów i stawiać kobiet na równej szali z mężczyznami. Stworzenie podziału na mężczyzn i kobiety wśród Indian którymi gramy jest pomysłem silya_88 i nie rozumiem dlaczego tylko ze mną toczy się ta dyskusja. Ja chciałam jedynie stworzyc coś na kształt inwestycji, która nazywałaby się ,,żona". Przynosiłaby jedynie kożyści materialne graczowi, to wszystko. Jeśli, silya_88, upierasz sie z Holigula_Mixrus przy podziale na płcie postaci z gry zapytajcie reszty graczy co oni o tym myślą. Ja rzuciłam zupełnie inny pomysł, niezwiązany z tym. Howgh!

Yamakasi 
:/

Nick w grze: Yamakasi
PlemiÄ™: AJMAROWIE
Do³±czy³: 22 Pa¼ 2006
Sk±d: Lubartów
Wys³any: 2007-04-09, 08:09   

Te żony mogą być... Ale... A moze mozna by było tak zrobić ze by sie brało żony na walke?

Nani
[Usuniêty]

Wys³any: 2007-04-09, 10:38   

Jak już mówiłam były takie przypadki, ale to była żadkość. To byłoby trochę naciągane. Ale żony mogłyby polowac na małe zwierzęta, jak wiewiórki i zające. Można by też wprowadzić dla nich wyprawe polegającą na zbieraniu w lesie owoców i orzechów. Z tego takze byłby zyskia ponadto żona również mogłaby znaleźc broń lub ochronę ;)

silya_88
[Usuniêty]

Wys³any: 2007-04-09, 11:53   

Hm... nie mówiłam o wprowadzeniu podziałów, gdyż ich w tej grze narazi nie ma. gra jest bezpłciowa. Indianin to indianin. Nie jest określone czy gracz jest mężczyznom czy kobietom. Twoje inwestycje wprowadzałyby jednoznacznie, że wszyscy są mężczyznami. A co do naszej dyskusji... nigdy nie uważałam, że prace domowe są gorsze. Wręcz przeciwnie, szanuję wszystkie kobiety które potrafią sobie poradzić z chmarą dzieciaków, sprzątaniem domu, gotowaniem itp. Jednak Ty skazujesz wszystkie kobiety na robienie tego, co nakazuje tradycja i kultura, nie dajesz nam wyboru. Stwierdzasz, że prowadzenie domu jest zaszczytnym obowiązkiem i nakazujesz nam go wykonywać. Dlatego jestem na nie. Każda kobieta może robić co chce, polować lub nie, gotować lub nie, albo ni robić nic...

Nani
[Usuniêty]

Wys³any: 2007-04-09, 14:28   

silya_88 nie rób ze mnie anty feministki. ;-) Nic takiego nie powiedziałam. Starałam sie tylko podkreslić, że zarówno rola mężczyzny jak i kobiety była w plemieniu indiańskim bardzo ważna i nie błędnie uważa ten kto sądzi, że kobiety indiańskie były uważane za istoty niższej kategorii. Dobrze powiedziałaś - Indanin to Indianin i nie chcę rozdrabnaić się tu na płcie. Nie jest to oficjalnie powiedziane, ale samo przez się sie rozumie, że każda osoba tu gra Indianinem - mężczyzną. Kobiety nie polowały na niedźwiedzie grizzli, nie napadały na inne wioski ani nie skalpowały.

silya_88 napisa³/a:
Każda kobieta może robić co chce, polować lub nie, gotować lub nie, albo ni robić nic...

To nie ma nic do rzeczy. To mają byc kobiety w i r t u a l n e tak jak nasi Indianie. Oni teoretycznie tez mogli robić co im sie podoba a mają ściśle ograniczoną swobodę działania obejmującą polowania, wlaki i prowadzenie plemion. Nie mówimy o prawdziwych kobietach tylko o wirtualnym wizerunku typowej indiańskiej kobiety. Jeśli trafiały się przypadki samodzielnych, polujących i walczacych kobiety Indian to było to tylko nieliczne przypadki niczym nie przypominające streotypu o którym mówię.

W tym temacie chcę przedyskutowac jedynie mój pomysł wprowadzenia kobiet, które zamast szamana leczyłyby mężów, zwiększały zyski z inwestycji, polowąły na małe zwierzęta futerkowe i szyły ubrania z futer upolowanych zwierząt.

silya_88
[Usuniêty]

Wys³any: 2007-04-10, 14:16   

Hehe ta dyskusja nie ma już sensu, bo obie zaczynamy sie powtarzać. Mówiłam przecież, że wykonywanie domowych obowiązków jest zaszczytnym zajęciem, tlyko ja mówię cały czas o prawie wyboru i tego będę sie trzymać.

Nani napisa³/a:
Nie jest to oficjalnie powiedziane, ale samo przez się sie rozumie, że każda osoba tu gra Indianinem - mężczyzną

No nie przesadzaj hehe. Nie sądzę by samo przez się rozumiało, że każdy indianin to mężczyzna. To jak narazie tylko Twoja opinia. Ja jestem kobietą, frytka jest kobietą, Ty jesteś kobietą, i każdy o tym tutaj wie. A, że gra się nazywa indanie, to nie raczej na określenie męskoosobowej formy, tylko tak brzmi po prostu liczba mnoga od większej ilości osób:)

PS: nie mogę zrozumieć czemu tak bardzo Ci zależy by być mężczyzną...

Wy¶wietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: